Качествен ремонт на покрив – какво означава това?

Качествен ремонт на покрив – какво означава това

Качествен ремонт на покрив означава, че когато платите една не малка сума пари за списък с ремонтни дейности, вие ще получите надеждно, дълговечно и красиво съоръжение. Здравината на покрива е ключово условие за дълготрайно, безопасно и комфортно използване на съответното здание. Качеството на ремонтите работи е изключително важно и то включва както материалите, така и правилното изпълнение на отделните операции.

Кога е наложително да се ремонтира покривът?

Покривът на всяка сграда е постоянно изложен на различни натоварвания, влага, температурни промени, UV лъчи и други фактори на околната среда. Поради това дори малки пукнатини и дупки могат бързо да се превърнат в истински проблем, чиято корекция ще изисква огромни разходи. Правилната експлоатация и поддръжка на покрива е начин да удължим неговия експлоатационен живот.

Кога разбираме, че покривът има спешна нужда от частичен или основен ремонт? Обикновено стигаме до това заключение, когато във вътрешните помещения се появи влага. Дори само няколко счупени керемиди могат да наводнят таваните и стените в една от стаите в жилището. Влагата ще ги разруши напълно, затова е необходимо колкото се може по-скоро да потърсите фирма, която да направи качествен ремонт на покрив.

Повредите могат да възникнат поради физическо износване на покрива, неспазване на технологията на монтаж по време на ремонта на покривното покритие, падане на тежки предмети върху покрива при силен вятър и гръмотевични бури и др. В някои случаи течовете могат да бъдат причинени от недостатъчно стегнати самонарезни винтове или неправилно монтиран листов материал.

Какви дейности може да включва ремонтът?

Мащабът на ремонтните дейности и какво ще включва поправката на покрива (технология, материали, цени) зависи от степента на износване на покритието. Ремонтите на покриви биват цялостни и частични, а има и случаи, когато се прави цялостна реконструкция на покривното съоръжение, като се променя неговата геометрия и наклон.

Ремонтът на покрива може да включва:

  • Подмяна на отделни елементи – този вариант се избира, ако по време на проверката се открият пукнатини и счупени детайли, които развалят външния вид на покритието и могат да се разширят в бъдеще.В същото време носещата система е напълно непокътната, така че тя се запазва;
  • Подмяна на покривен материал (керемиди) и носеща конструкция – към тази стъпка се прибягва, когато в покрива са открити течове или прекомерно натрупване на влага в подпокривния участък.В подпокривното пространство и таванските помещения влажността се повишава, а върху дървената конструкция се появяват гниене и гъбички;
  • Цялостна реконструкция на покрива – тя се налага, ако при огледа се установяват сериозни повреди по носещата система, покривното покритие и топлоизолационния слой.

Както малките локални покривни ремонти, така и цялостната реновация на това важно съоръжение, трябва да се изпълнят качествено и отговорно. Не бива да се прави компромис с качеството на материалите от съображение за икономии, а още по-малко да се избира ненадежден изпълните, само защото предлага по-ниска цена.

За да се извърши качествен ремонт на покрив е нужно преди всичко да се намери строителна фирма с добра репутация и опит. Само квалифициран експерт може да установи с точност какви са мащабите на повредата на покрива и кой е най-добрият вариант за неговото ремонтиране. Коректният майстор ще предложи няколко разумни варианта, съобразени с изискванията и бюджета на клиента.

Най-интересното този месец