Какво да правите, ако имате лошо ЦКР

лошо цкр

Лошото ЦКР може значително да повлияе на финансовите перспективи на човек, правейки го по-трудно и скъпо да получи достъп до кредити, заеми и дори жилище под наем. Важно е обаче да знаете, че въпреки че лошото кредитно досие може да представлява предизвикателство, то не е непреодолимо. В тази статия ще обсъдим няколко стратегии, които можете да използвате, ако имате лошо ЦКР, за да възстановите финансовата си стабилност и да подобрите кредитния си рейтинг.

Проверете кредитното си досие за грешки

Първата стъпка към подобряване на вашето ЦКР е да проверите кредитната си история за грешки. Според различни статистически данни, приблизително 25% от кредитните доклади съдържат неточни данни. Ако откриете грешка, уведомете незабавно кредитното бюро и поискайте коригиране. Това може значително да подобри вашия кредитен рейтинг.

Плащане навреме

Един от най-важните фактори при определяне на вашия кредитен рейтинг е вашата история на плащанията. Винаги изплащайте сметките си навреме, за да избегнете отрицателни последици за кредитния ви рейтинг. Ако вече сте просрочили плащания, направете всичко възможно да ги платите възможно най-скоро.

лошо цкр - плащане

Управлявайте задълженията си разумно

Вашата употреба на кредит, която представлява частта от кредитните ви лимити, която използвате, също влияе върху кредитния ви рейтинг. Стремете се да поддържате съотношението си използване на кредит под 30%, но ако вече надхвърляте този процент, опитайте се да намалите използването си на кредит, без да затваряте твърде много акаунти наведнъж.

Диверсифицирайте вашите кредитни продукти

Различните видове кредитни продукти, като кредитни карти, заеми и ипотеки, носят различна тежест във вашия кредитен рейтинг. Диверсифицирайте портфолиото си от кредитни продукти, за да покажете, че можете отговорно да управлявате различни видове заеми.

Бъдете внимателни с новите кредитни искания

Докато търсенето на нови кредити може да помогне за подобряване на кредитния ви рейтинг, твърде много заявки за кратък период от време могат да сигнализират на кредиторите, че сте във финансов стрес. Ограничете броя на заявленията за кредит, които подавате, и изчакайте, докато кредитният ви рейтинг се подобри, преди да кандидатствате за по-големи заеми, като ипотека или личен заем.

лошо цкр - внимание

Избягвайте да теглите твърде много пари наведнъж

Често срещана грешка, която хората правят, когато се опитват да подобрят кредитния си рейтинг, е да теглят голяма сума пари наведнъж, за да изплатят множество дългове. Това може всъщност да навреди на кредитния ви рейтинг, защото намалява използването на кредита ви и увеличава използваната сума на кредита. Вместо това разпределете плащанията си за дълъг период от време и направете минимални плащания по всички сметки, освен една, която изплащате изцяло всеки месец.

Потърсете професионална помощ

Ако се борите да подобрите кредитния си рейтинг сами, помислете дали да не потърсите помощ от професионалист. Кредитните консултанти и съветниците по лични финанси могат да предоставят персонализирани съвети и стратегии за възстановяване на вашия кредитен рейтинг. Вижте повече информация в сайта на Фератум България.

Най-интересното този месец