Дворна врата – какво вероятно не знаете за този тип съоръжения?

Дворна врата – какво вероятно не знаете за този тип съоръжения?

Дворната врата изпълнява не само декоративна, но и условно защитна функция. Следователно изискванията за безопасност към този вид конструкции са малко по-строги, отколкото са за гаражните врати. Когато поръчвате изработка на дворна порта за вашия частен или бизнес имот, е важно да бъдете добре запознати с особеностите на въпросните съоръжения.

Защо материалите и изработката са толкова важни?

Вратите, водещи към частни дворове, а при автоматично изпълнение и техните електромеханични (или хидравлични) задвижвания, се влияят пряко от климатичните условия. Това налага специален подход при защита на метала на конструкцията от корозия. Автоматиката за задвижване на крилата трябва да бъде с IP индекс на защита срещу проникване на течности от пета степен (Ingress Protection).

Както металът, използван за изработка на вратата, така и автоматичното задвижване е задължително да бъдат пригодени за работа при много ниски температури, каквито не са изключение за регионите с умерен климат в нашата страна. За да се избере моделът на дворната порта (радиална или плъзгаща се), е важно да се определи предварително височината на преминаващите превозни средства.

Портите и дворните портали е задължително да се изработват от материали, които са устойчиви на механични въздействия и на неблагоприятен климат. Най-често за тази цел се използва метал, който е първоначално поцинкован, а впоследствие, допълнително защитен с полимерно (полиестерно) покритие. Поне такава е практиката при добрите производители като фирма PanaFence.

Това е изключително важно, защото при липса на такава обработка, металът много бързо ще се покрие с петна ръжда. Ръждата не е само козметичен дефект за металните детайли, а сериозен функционален проблем. Тя прави метала крехък и чуплив, което би било фатално и за декоративните, и за механичните свойства на дворната врата.

Кои са най-популярните дизайни при вратите за двор?

Към настоящия момент има два разпространени дизайна при външните порти – люлеещо се крило и плъзгащ се портал. Люлеещите се (радиални) врати са традиционни за нашата страна, като днес има ясна тенденция за тяхното автоматизиране – поне тези, предназначени за преминаване на автомобили.

Повишават се и изискванията към декоративните свойства на вратите. Те вече се приемат не като защитно съоръжение, ограничаващо достъпа до даден имот, а като красиво допълнение към визията на дадена частна или бизнес собственост. Екстериорът – това не са само фасадата на сградата и дворните елементи, но също и оградата и портата, които идентифицират границите на имота.

Крилата на портите все още се изработват на базата на твърда рамка от стоманен профил, но пълнежът може да бъде различен - с гладки, профилирани листове, ламели, сандвич-панел или украсени с художествени елементи от ковано желязо. Това се определя от клиента в зависимост от неговите предпочитания и финансови възможности.

Същото важи и за плъзгащите се врати. Тяхната конструкция е базирана на рамка от стоманени профили с пълнеж по избор на клиента: 3D пана, ковано желязо, ламелна конструкция и т.н. Независимо от големината им, те почти винаги се нуждаят от автоматично задвижване. За целта се изгражда релсов път, монтиран в основата на прохода. Управлението най-често е посредством дистанционно.

Дворният портал е визитката на всеки дом, административна сграда или друг обект с обществена значимост. Цената на качествените изделия не е никак ниска, но те имат изключително дълъг живот, затова си струва да инвестирате във врата, която ще радва очите ви и ще ви създава удобство.

Най-интересното този месец