Монтаж на автоматика за люлеещи се врати – основни моменти

автоматика за вратиС инсталирането на автоматично задвижване, двукрилните дворни врати ще станат много по-удобни за експлоатация. Често такива съоръжения се оборудват с автоматика още при монтажа, но има и случаи, когато собствениците решават да улеснят живота си, добавяйки такава впоследствие. В следващите редове ще се фокусираме върху решенията за автоматизиране на люлеещите се портали.

Защо да инсталирате автоматика на двукрилните врати?

Конструкциите на входните врати и портали се оборудват със система за автоматично задвижване с идеята да се осигури максимално удобство на ползвателя. При наличието на електродвигател, който да обезпечи движението на крилата, не е нужно да слизате от автомобила, за да отваряте вратата. Това е много полезно, особено в дъждовно време.

Плюсовете на автоматиката не са никак малко:

  • Можете да отворите портала от дистанция, използвайки ключодържател или дистанционно;
  • Поради наличието на компенсатори, крилата на автоматизираните порти не се затварят спонтанно, например от вятъра;
  • Натоварването на рамката на вратата е равномерно разпределено върху опорите и системата за окачване.

Системата за автоматично задвижване обаче има и своите недостатъци. Един от тях е по-бавното движение на крилата, дори ако е инсталиран много мощен електромотор. Другият минус е нуждата от периодична поддръжка на автоматизацията и работните механизми. За тази цел е важно да поръчате портата и автоматиката от добра фирма като IronFence, която може да поеме монтажа и профилактиката на съоръжението.

Монтаж на люлееща се врата

Първата и основна стъпка при инсталирането на задвижвания на люлеещи се врати е оформлението на опорите за крилата. За изграждането на носещи стълбове се използват различни строителни материали: тухла, естествен камък, бетон, метални тръби. Независимо от схемата за монтаж, на следващия етап се заваряват пантите към опорите. След това се закачват крилата на портата.

При автоматизиране на вече монтирани конструкции,към носещите стълбове трябва да бъдат допълнително закрепени надземни планки. Това може да стане със заваръчна машина или химически анкери. Монтирането на люлеещи се порти съгласно инструкциите се завършва чрез инсталиране на автоматизация, свързване на електрически кабели към контролера и настройка на автоматизирана система. Тази процедура е доста трудоемка и най-сложна.

Технологията позволява монтажът да се извърши и самостоятелно от собственика, но все пак трябва да кажем, че операцията изисква определени знания и практически умения. Монтирането на една тежка конструкция с последваща автоматизация е придружено от много нюанси, които е важно да се предвидят предварително.

Правила при експлоатация на автоматизацията

Периодичната поддръжка сама по себе си не е достатъчна, за да удължи експлоатационния живот на автоматизираната конструкция. Важно е също да спазвате определени правила при използването на сложни автоматични системи. Например, преди да настроите електрическото задвижване на портата, трябва да изберете оптималния режим на работа на устройството.

Важно е да се изключи наличието на всякакви механични препятствия пред вратата в процес на работа на електрическия задвижващ механизъм. Използвайте дистанционното само в обсега на електронния сигнал, пазете го далеч от деца! Преди да свържете вратата с електрическото задвижване, е необходимо да проверите за наличието на смазка върху триещите се части на механизма и периодично да ги смазвате по време на работа.

Не оборудвайте конструкцията с допълнителни аксесоари, които не са включени в комплекта. Важно: За ремонт на електрическото задвижване е препоръчително да се потърсите опитен сервизен техник. В случай на самостоятелна подмяна на конструктивни елементи, които са се повредили, първо трябва да се консултирате със специалист или директно с доставчика.

Източник: https://ironfence.bg/

Най-интересното този месец