Шкаф за баня по поръчка – кои са актуалните модели днес?

Банята се различава от останалите жилищни помещения най-вече по агресивните условия, в които ще бъдат използвани мебелите. Високата влажност и високите температури усложняват значително задачата по избор на модел на шкаф за баня по поръчка. Поръчковата мебел за банята е най-удачният вариант, ако искате да създадете стилен и уникален интериор с висока функционалност и дълъг експлоатационен живот на мебелировката.

Какъв тип шкафове се използват в баните?

Производителите на мебели по поръчка обръщат специално внимание на обзавеждането в банята. Една добра мебелна фирма може да ви изработи шкаф, който е не само по-оригинален и практичен от готовите изделия, но и много по-здрав. Шкафът е функционален детайл на обзавеждането, позволяващ съхранение на козметика и други лични вещи по начин, който е пригледен и правилен за самите продукти.

Шкафовете за баня могат да се разделят на няколко групи спрямо дизайна и това са:

· Самостоящи/подови;

· Окачени на стена;

· Модулни;

· Вградени.

Подово стоящите шкафове са един от най-популярните и търсени дизайни. Те са подходящи за бани с по-голяма квадратура, където не се налага да се оптимизира оскъдното пространство. Шкафовете от въпросния вид могат да се поставят директно на пода, без допълнително укрепване. Различните модели използват за целта крака, колела или широка равна основа.

Подовите шкафове обикновено са с отворена горна част, в която да се монтира мивката. Основен техен недостатък е затрудненото изсъхване на влагата под тях, особено характерно за по-ниските изделия. Влагата бързо ще повреди шкафа, а също и продуктите, съхранявани в него. Моделите с по-високи, регулиращи се метални крака са за предпочитане. Ако подът е неравен, това улеснява монтажа.

Стенно окачващите се шкафове се справят отлично в малката баня. Такива дизайни трудно се срещат на мебелния пазар, затова е логично да се изработват по поръчка. По отношение на функционалността, стенният шкаф за баня по поръчка по нищо не отстъпва на самостоятелно стоящия. Единствено по-сложния монтаж може да се посочи за негов недостатък. За укрепване върху стената се използват специални носещи конструкции или дюбел винтове.

Модулните мебели са също отлично решение за обзавеждане на банята, като тук обикновено имаме система от няколко елемента (шкафчета), всеки с различно предназначение, но с еднакъв дизайн. Предимството на поръчковата изработка е, че можете да изберете броя и размера на шкафчетата. В този случай, въпреки сходния дизайн, всеки елемент е независим от останалите.

Вграденият шкаф е вариант, който не е приложим във всяко помещение. Там, където може да се приспособи обаче, се освобождава значително пространство. Вградените шкафове са често единствената опция за малките бани. Те позволяват да се използва цялото пространство на помещението, заедно с наличните ъгли и чупки.

С предварително осигурена ниша, вградените мебели прикриват отлично грозните комуникации (ВиК тръби), като същевременно визуално увеличават пространството. Ако площта позволява, можете да подредите по този начин пералня, плот с мивка и шкаф за съхранение на лични принадлежности и кърпи. Мебелите от този клас се произвеждат по индивидуална поръчка, за всяка конкретна баня.

Освен дизайна, е необходимо клиентът да избере и материалите, от които ще се изработи шкафа. Тук вариантите са много на брой, като по никакъв начин не изключваме и естествената дървесина. Предимство на фирмите, изработващи поръчкова мебел е, че се старят да включват дървото в проектите, които могат да реализират.

Най-интересното този месец