Правила при изработка на мебели по проект

Мебелите играят изключително важна роля в човешкия живот. С тях са свързани много от детските ни спомени, като често те формират и вкуса ни за интериора като възрастни. Изграждайки в представите си конкретна концепция за интериорния дизайн на мечтания дом, става все по-трудно да намерим готови решения в мебелните магазини. За радост съществува и друг вариант – изработка на мебели по проект, изготвен специално за нас.

Правила при изработка на поръчкова мебел

С времето всяко жилище придобива уникални интериорни елементи, характерни единствено за неговия собственик. Истината е, че мебелите са основен елемент на интериорния дизайн и само добър мебелен проектант, на базата на редица фактори, ще може хармонично да впише мебелите в цялостната концепция на дома.

Първото правило за създаване на перфектното обзавеждане е намирането на добър мебелен производител. От производителя зависи дали мечтите ви ще се превърнат в реалност или ще бъдете крайно разочаровани, получавайки съвсем различни от поръчаните мебели по проект. В дигитална ера и в условията на бурна реклама е по-трудно да се намери добър производител на поръчкова мебел, отколкото може да се очаква.

Къде да потърсите тогава? Отново в Интернет, но с нужното внимание. Не се подвеждайте по гръмките обещания в сайтовете за обяви. Намерете изпълнител, разполагащ със собствен фирмен сайт, където са представени негови готови проекти. Запознайте се с условията, които предлага. Задайте своите въпроси по имейл или директно по телефона.

Основният въпрос, който ви вълнува в момента е намирането на проектант/ мебелен дизайнер, притежаващ квалификацията да изработи проект, по който ще се произведат вашите мебели. Фирмите, изработващи копия на популярни мебелни продукти не ви устройват. Те ползват готови шаблони и нямат нито техническа компетентност, нито оборудването, за да създадат уникално обзавеждане.

Почеркът на дизайнера трябва да отговаря на вашите изисквания

Всеки дизайнер, изготвящ проекти на мебели има свой индивидуален почерк, който се забелязва във всички проектирани от него изделия. Ето защо е важно преди да говорите с дизайнера или при срещата си с него, да разгледате снимки на продукти, създадени от него. Още по-добре е ако е възможно да ги видите на живо, да ги докоснете, да усетите атмосферата, която носят със себе си.

Намирайки подходящ изпълнител, започва трудната част – изготвянето на проекта. Такъв може да бъде създаден само след посещение на специалиста във вашия дом. Целта е не само да се определят параметрите на стаята, но и да се определи кой стил ще се впише най-добре в общото жилищно пространство. Проектът на мебелите е процес изискващ екипна работа. Между клиента и проектанта трябва да има пълна хармония, иначе резултатът няма да е добър.

Прецизно и точно реализиране на проекта

При изработката на мебели по проект е от ключово значение дизайнът, създаден с общите усилия на поръчител и изпълнител, да бъде прецизно и точно реализиран. Основната задача на този етап е проектът да бъде на сто процента съобразен със зададените условия - цветови комбинации, габаритни размери и вътрешно оформление.

Материалът, с който ще се работи се определя от клиента на база финансови възможности и личен вкус. Днес корпусна мебел се изработва основно от три материала – масивно дърво, MDF и ПДЧ. Всеки от тях има свои собствени характеристики, но основната разлика е в цената. Дървото е най-благороден, но и скъп материал. MDF прави възможно изпълнението на най-смелите цветови решения. ПДЧ е най-често срещаният и евтин вариант.

Най-интересното този месец