Как полиетиленовите мрежи против вятър, градушка и слана помагат на земеделските стопани?


мрежи против вятър, градушка и слана

Земеделските стопанства у нас влагат не малко средства в изграждането на защитни съоръжения срещу градушки, вятър и слана. Природните стихии са основен унищожител на голяма част, а често и на цялата селскостопанска продукция. За да се гарантира рентабилността на вложените време, средства и труд, на растенивъдите днес се предлага широка гама защитни мрежи срещу различните метеорологични явления.

Различни функционалности

Мрежите за земеделието са изработени от специален вид полиетилен, който е предварително UV стабилизиран. Това означава, че в състава на PE материала са вложени добавки, които повишават неговата устойчивост. Тоест, мрежата няма да изтънее и да се разруши след първия сезон, защото е била дълго изложена на силните слънчеви лъчи.

Земеделските замрежващи тъкани имат различна плътност и големина на отвора, в зависимост от предназначението на всяко изделие. Теглото им е минимално, което прави монтирането им и прибирането в края на сезона изключително леко. Полагат се върху предварително изградени конструкции от метални, дървени или бетонови колове от предварително напрегнат бетон.

Мрежестите конструкции имат различни функционалности, поради което изграждането им се смята за една от най-разумните инвестиции в зеленчукопроизводството. Инсталирането на мрежи против градушки вятър и слана, дава допълнителна възможност за намаляване на пряката слънчева светлина върху растенията (засенчване), предпазвайки ги по този начин от слънчевия пригор.

Много богат асортимент от мрежи за земеделието предлага фирма EuroAgro, чрез фирмения си уебсайт. Гамата представя едни от най-добрите български и европейски разработки с отлично съотношение между качество и цена. Компанията предлага също висококачествени дървени струговани колове от импрегнирана дървесина, както и такива от напрегнат бетон.

Освен засенчваща функция, мрежите от полиетилен могат да имат и коренно противоположни свойства. Прозрачните тъкани и фолиа например, подобряват условията на отглеждане на културите, повишавайки осветеността, особено през пролетта, когато опасните метеорологични събития се случват най-често. Осигуряването на достатъчно светлина има ключово значение за фотосинтезата в етапите от вегетативното развитие на растенията.

Мрежите също така, стига конструкцията да го позволява, защитават земеделските култури и от вредители като птици и насекоми. Птиците са унищожител на голяма част от продукцията в овощарството и лозарството, поради което предпазващите материи се използват с огромен успех и в тези стопанства.

Мрежата е една от най-полезните разработки за агросектора. Тя позволява с еднократна финансова инвестиция, насажденията да се предпазят от вятър, градушки, измръзване, прекомерна светлина и вредители през целия период на отглеждане. По този начин прибирането на реколтата може да се удължи с около 10 – 15 дни.

В допълнение, растениевъдите не биха могли да осигурят по-благоприятен микроклимат за целия вегетативен цикъл, особено когато става дума за HDPE мрежи с една нишка с тегло 80gr / mg с ефект на засенчване до 20%, 20% капацитет на вятър и 71% порьозност. Ефектът на защита се повишава, когато страничните и централните секции на конструкцията са укрепени, за да позволят по-сигурно фиксиране.

Многоцелевите мрежи са идеални за опазване на лимонови или ранни черешови реколти, като животът им достига 12 години. Те могат да защитят растенията от ниски температури през зимата, като задържат топъл въздух, а през лятото почвата и прахът, който се прикрепя електростатично към тъканта, намаляват интензитета на светлината с приблизително 30 000 лукса.

Една такава система се предлага в комплект, който освен мрежа включва още анкери, колове (цимент, желязо, дърво) стоманени въжета и свързващи планки и струва между 15 000 и 20 000 евро. В допълнение към защитата на културите, такова решение дава и възможност на производителите да продадат добива си на по-висока цена, изкарвайки на пазара по-ранна продукция.

Най-интересното този месец