Възглавници от гъши пух – как да изберете най-доброто за себе си?


Възглавници от гъши пух

Има много фактори, допринасящи за добрия нощен сън, като за различните хора, те са различни. Тоест, строго индивидуално е какво представлява удобството за всеки човек, но едно е сигурно – възглавницата е един от ключовите фактори за комфорта. Все повече хора избират да спят на възглавници от гъши пух, въпреки доста по-високата им цена от тази на изделията със синтетичен пълнеж.

Ако планирате да се присъедините към групата на тези ползватели, не е лошо първо да се запознаете със самия продукт. Всички знаем, че пухената възглавница е едно разкошно пухкаво облаче, върху което е истинска наслада да положиш главата си вечер и да се почувстваш приятно в меката му прегръдка. Предвид факта, че разнообразието от възглавници с естествен пух е огромно, то за нас е важно да направите не само информиран, но правилен избор.

Критерии, по които да изберем

Интересното при възглавниците е, че тук няма правилно и погрешно. Всичко зависи от личните предпочитания и представите за комфорт на ползвателя. За вас една по-ниска възглавница може да е най-удобното нещо на света, но за някой друг, включително за интимната ви половинка е много възможно изделие с максимална височина да е идеалният вариант.

Всеки знае на каква възглавница обича да спи, но интересното е, че хората рядко имат ясна представа защо това е така. Има един общовалиден критерий при избора на възглавници, без значение дали с изкуствен или естествен пълнеж, и това е позицията на тялото, в която най-често спим.

Хората, които се чувстват най-удобно когато спят по корем се нуждаят от много мека, и по възможност по-ниска възглавница. От нея те получават нужната им лека опора за главата, но без да се натоварват врата и гръбнака, като я повдигат твърде високо. Такава мекота дават възглавниците, запълнени изцяло с чист гъши пух със сила на запълване до 800 cuin – показател, на който ще се спрем по-късно.

Спящите по гръб се нуждаят от средно твърди и средно високи възглавници. Средната твърдост и височина се постигат с добавяне на малък процент перца от гъска към пухения пълнеж. Перата придават плътност и обем, служещи за опора на гръбнака по време на сън. Логично, спящите настрани се нуждаят от по-твърда опора за главата и шията. Дебелината на възглавницата в този случай се определя от разстоянието между шията и рамото, тоест и от широчината на раменете.

Сила на запълване – ключова характеристика за избора

Спалното бельо, включително завивките от естествен гъши и патешки пух има един много важен параметър, и това е тяхната сила на запълване (англ. Fill Power). Тя е показателят, на който трябва да обърнете специално внимание, защото от него зависи пухкавостта и бързината на възвръщане на първоначалния обем на пухените възглавници.

Този показател определя количеството пространство, което една унция от пуха заема върху кубичен инч. Стойността на обема на пуха се обозначава с „cuin” именно по тази причина. Показателите се изразяват с трицифрено число, и колкото по-голямо е то, толкова по-пухкава и качествена е конкретната възглавница. Струва си да инвестирате във възглавниците от чист гъши пух, защото са леки, невероятно меки и с отлични термоизолиращи свойства.

Най-интересното този месец