Водоустойчиво лепило за плочки


Водоустойчиво лепило за плочки

Водоустойчивото лепило за плочки е готов, предварително смесен продукт, който има вид на гъста бяла паста. Служи за закрепване на керамични плочки и мозайки към стени. Идеален е за хидроизолация на закрити, вътрешни помещения, като бани, басейни, кухни.

Съдържание
Продуктът представлява смес от варовиков прах, глина, полимери и други добавки за лесно нанасяне и удължено време на работа. Разфасовките се предлагат под формата на 15-килограмови баки. Годността е около 12 месеца при температура от 5 до 30 градуса. При замръзване, продуктът може да изгуби някои от качествата си и няма да се представи така добре.

Предварителна подготовка
Повърхностите, по които ще лепите плочки, трябва да са чисти и сухи. Порестите повърхности, включително щукатурата, трябва да бъдат покрити с грунд. Ако мазилката е нова, изчакайте един месец, преди да започнете работа. Нанесете лепилото с маламашка, като внимавате за точното количество. Не нанасяйте повече от един квадратен метър на плочка, за да имате повече време за работа. При поставяне на плочката, леко я плъзнете наляво-надясно, за да се отървете от въздушните балончета. Излишното лепило трябва да се отстрани веднага. Ако повърхността е влажна, избягвайте да използвате назъбена маламашка.

Нанасяне и работа
При залепянето на плочки не трябва да прекалявате с водоустойчивото лепило. Дебелината на слоя трябва да е около 3 до 6 милиметра. Времето за работа е половин час при стайна температура, а времето за изсъхване е между един и три дни, в зависимост дали работите върху суха или влажна повърхност, дали е лятно, сухо време, или есенно и студено. Когато лепилото изсъхне, то може да понесе големи температурни разлики – от -30С до 100С.

Различни повърхности
1. Щукатура – това е пластична повърхност, използвана главно за декоративни елементи. В миналото върху нея се е рисувало или се е използвала за декорации. Днес, за да лепите плочки върху щукатура, трябва да изчакате поне четири седмици, преди да започнете работа.

2. Гипсокартон – това са два листа картон или хартия, между които има гипсова плоча. Преди да започнете работа, запечатайте всички ръбове и ъгли, за да не се отлепи горната повърхност по време на работа. Не се препоръчва за тежки плочи.

3. Цимент – ако току-що сте измазали повърхността с цимент, изчаквайте месец, преди да започнете работа. Същото важи, когато работите с тухлени стени. Обикновено за измазването се използва смес от 3-4 части пясък и една част цимент.

4. Вече съществуващи плочки – изравнете повърхността, колкото Ви е възможно. Ако има боя, махнете я. Изчакайте пет дни, преди да сложите фугираща паста.

Най-интересното този месец