Спални комплекти с матрак – по-изгодното и разумно решение


Спални комплекти с матрак

Днес на мебелния пазар можете да намерите спални комплекти с матрак и без такъв. Идеята е да заложите на фабрично окомплектована мебелировка или на легло, което да оборудвате с матрака, отговарящ на вашите представи за удобство и функционалност. И двата варианта имат своите предимства, но тук ще се спрем на плюсовете на комплектите, при които матракът е включен в общата цена. 

Изгодна покупка при ограничен бюджет

Цената на матраците се повиши драстично в последните години, защото и тяхното качество, и специфичните им характеристики претърпяха драстична промяна. Повечето спални комплекти включват легло за матрак с табла, оборудвано или не с повдигащ механизъм, в зависимост от конкретната разработка. Някои се нуждаят от подматрачна рамка, която се купува отделно.

Ако решите да вземете само леглото, като си изберете някой от анатомичните двулицеви матраци, цената ще се повиши с най-малко 200 – 300лв. Луксът в стаята за сън е нещо, за което си струва да платите, но ако сте финансово притеснени в момента, спокойно можете да се примирите с матрака, с който производителят е решил да окомплектова леглото от спалния комплект.

Спестявайки от цената на матрака, вие ще можете да вземете допълнителни мебели за обзавеждане на спалнята – скрин, тоалетка, по-голям гардероб. Така ще обзаведете стаята с всичко необходимо, примирявайки се с идеята, че друг, а не вие сте избрали мекия или по-твърд матрак, на който ще спите през следващите няколко години.

Бързина и удобство

Имайте предвид, че от където и да решите да закупите спалното обзавеждане, ще се наложи да чакате известно време. Повечето спални комплекти с включен в цената матрак се изработват по поръчка, както и тези, които не са окомплектовани с матраци, естествено. Когато заложите на готов комплект е по-малко вероятно срокът за изработка и доставка да се удължи допълнително.

Ако сте новодомци и в момента спите на пода, времето със сигурност има значение за вас. Факт е, че производителите, чиито спални комплекти включват и матрак, изработват всички елементи паралелно. Така си спестявате чакането на матрака. Той ще бъде готов, когато и всички останали модули от комплекта бъдат готови за доставка.

Как да изберете?

Да избереш обзавеждане за спалня не е толкова лесно, защото пазарът днес предлага богатство от дизайни, като при всеки модел, обзавеждането включва различен брой компоненти. На първо място е необходимо да изберете комплекта, отговарящ на свободната площ във вашата спалня. Не е удачно да вземете повече и по-големи мебели, отколкото можете да съберете в конкретното помещение.

Колко голямо ще бъде спалното легло? – Въпрос с особена важност. Спалните днес се произвеждат за матраци с различни големини. 140/190, 140/200 и 160/200 са най-търсените варианти. Има значение дали подматрачното пространство ще бъде предназначено за съхранение на багаж. Моделите с повдигащ механизъм обикновено са по-скъпи от тези с чекмедже и без багажно отделение. Те обаче пестят пространство.

Нощните шкафчета са задължителни - от тях никой не се лишава. По-скоро зависи колко голям гардероб ще изберете. Ако нямате място за трикрилен или четирикрилен, вземете си по-малък, но добавете и скрин. Тоалетката обикновено е опционална. В случай че нямате място за такава, просто поставете огледало над скрина и си създайте собствена тоалетна масичка, съответстваща цветово и стилово на останалите мебели от комплекта.

Най-интересното този месец