Какво не знаем за чудесните тапети


тапети

Масово използваните през вековете хартиени тапети за стена са част от интериора на почти всеки дом. Едва ли има човек, който не е чувал за тях или не е живял сред стени, облепени с тапети – не просто прикриващи техните несъвършенства, но създаващи специфична атмосфера във всяко помещение.

Тапетите, като средство за декорация са се ползвали на много по-късен етап. Първоначално с тях са се опитвали най-вече да прикрият една зле изглеждаща стена, както и да спрат студения въздух, проникващ през нейните процепи.

Първите тапети, използвани от хората са били листове оризова хартия, ръчно изрисувана от професионални художници в древен Китай. Този метод за декорация толкова се е харесал на европейските търговци и пътешественици, че е бил незабавно пренесен на стария континент, където за кратко време се превърнал в модна тенденция в интериора.

Рисуваната хартия, като стенна облицовка е присъствала предимно в домовете на богатите хора, тъй като само те са можели да си позволят изключително високите за ръчно изработените тапети цени. Най-изящните модели тапети са били ръчно изрисувани върху коприна фигури и пейзажи, с които са можели да се сдобият само отбрани знатни хора.

Стремежът към подражание пренася красивите стенни тапети в домовете на средната класа, за която е било изключително важно да пресъздаде поне малко от изискания шик на богатите домове в своите неугледни къщички. Поради този стремеж производителите на тапети започват да използват по-евтини материали и машинно отпечатване на рисунките, което значително понижава цените и позволява на всеки дом такава стенна декорация.

С времето тапетите се настаняват трайно в обзавеждането и декорацията на домовете, като постепенно превземат и обществените сгради. Днес се предлага огромно разнообразие от модели, материали и начин на отпечатване и всеки дом може да избере както различни красиви пейзажи, отпечатани върху фототапети, така и тапети за баня, които чудесно заменят познатите ни керамични плочки.

Тапетите, като възможност за прикриване на една несъвършена стена или средство, чрез което да се създаде уют в дадено помещение са предпочитани от повечето хора по света. Техните предимства са толкова много, че постепенно изместват различните видове стенни мазилки, взели превес в стенната декорация в началото на този век, но постепенно отстъпили първото място отново на красивите и практични тапети, които си остават предпочитано средство за декорация.

Болшинството тапети от https://degrets.bg/тапети-832.html са лесни за поставяне. Те се предлагат на свитъци (ролки), които се лепят вертикално върху стената с помощта на специални лепила, като единствено е важно да съвпадат елементите на декорацията между всеки един от листата.

Най-интересното този месец