Осветителни тела за хол – масивен акцент или дискретна “невидима” светлина

Осветителни тела за хол
Холът – помещението, където посрещаме гости и се събираме семейно, може да е уютен и без силно и ярко насочено осветление. Тук изборът на осветителни тела зависи изцяло от лични предпочитания, площ и вече оформеният интериорен стил.

Осветителни тела за хол се поставят с подчертано естетична цел. Интензитетът и количеството на светлината тук са второстепенни фактори пред характеристиките разцветка, материя, форма и обем, които трябва да са съчетани хармонично стекстури, дамаски, тапети и облицовки в обзавеждането. Заради представителната роля на холът, декоративните качества са най-търсени за тази категория осветление.

Версия с масивен единичен акцент и стоящи/настолни лампи

Осветлението е крайната стъпка в обзавеждане, но изборът и разположението му е сложен дизайнерски процес. Елегантно изглежда комбинацията от пендели/полилеи с големи и по-малки абажури от еднакъв материал. Тя клони към по-пищният ориенталски стил.

Почитателите на изчистените линии могат да внесат ярката изкуствена светлина в хола си с един масивен полилей, лампа от няколко спота или плафониера, подчертан от таванни и стенни аплици или луни. Композицията изглежда добре допълнена от подови лампиони, настолни/работни и декоративни лампи.

Акцентното осветление по правило е висящо осветително тяло. Съвременните производители предлагат прекрасни варианти с корпус от лъскав хромиран метал в златни, сребърни и цветни варианти. Дифузьорите създават декоративната визия, подчертавайки златистата, сребриста или матова основа с оригинални фигури. Прозрачният стъклен дифузьор е заменен от матово опалово стъкло, рисувано стъкло, висулки от оловни кристали и полимерна пластмаса.

Абажурите стават все по-разкошни покрития от дървесина, коприна, копринена вълна и текстил. Ако се стремите към забележима и ярка декорация, съчетанията от златист метал, блестящи кристали и бродирани тъкани са най-правилното решение.

Просторната дневна позволява създаване на няколко къта, всеки от които позволява поставяне на осветителен акцент. При по-малки пространства, полилеят/плафониерата се поставя в центърът на помещението и се подчертава с прибрани таванниаплици.

Високият лампион е класическо ъглово осветление, което не цели насочено яркобяло осветяване, а създаване на мека уютна обстановка. Местата с необходимост от ясна видимост се осветяват декоративни лампи или класическа настолна лампа.

Дискретно осветяване с вградени и плоски “прибрани” осветители

Друг вариант в светлинното обзавеждане на дневна е инсталиране на вградени ленти и панели, както и аплици, плафони испотове с минималистичен дизайн. Семплият интериор е много модерен стил понастоящем, и осветителните тела логично следват тази тенденция.

Вградени LED ленти за мебели осигуряват дискретна атмосфера и същевременно достатъчно ярка светлина в цялата стая. Те са забележими единствено чрез излъчваният от тях светлинен поток. Линейните ленти могат да бъдат единствен източник на светлина и да се подчертаят от аплици, луни и плафони за прибран монтаж. Апликът се открива като разкошна композиция от стъкло, метал и кристали с декоративни качества.

Огромно влияние върху декоративните качества оказва цветът и цветната температура на светлината. Дневната позволява смели експерименти - топла и студена светлина на белият спектър, и цветен светлинен поток с крушки, както и по-актуалниятLED панел/лента. Класически и красив пример е светещият аквариум – декорация, която се пресъздава в много други варианти.

Най-интересното този месец