Какъв вид градинско барбекю да изберете според своите нужди и възможности?

градинско барбекю
Скарите, които все по-често наричаме „барбекю” са задължителен домакински помощник. Изпеченото на скара месо или риба е по-здравословно от това, приготвено на тиган, а освен това и много по-вкусно. Тук няма да говорим за домашните електрически грил-скари, а за истинското градинско барбекю. Това чудесно приспособление за печене съществува в различни варианти, което често усложнява избора на подходяща разновидност.

Тук ще ви предложим няколко полезни насоки при избора на барбекюто, предназначено за употреба на открито. Градинските варианти са доста на брой, но не всеки вид е гарантирано подходящ за вашите цели и площ на дворното пространство. Затова преценете добре кой модел ще ви бъде най-полезен, но и най-удобен за използване.
Мобилен модел

В случай че в двора си нямате постоянна локация, на която да печете изкушенията за своите гости и семейство, заложете на мобилното градинско барбекю. Със сигурност сте виждали тази разновидност по събори и панаири. Тя има изключително удобен дизайн, включващ здрава конструкция от чугун или метал с една двойка фиксирани крачета и двойка колелца.

Мобилната скара на дървени въглища е идеално решение, ако дворът ви е добре подравнен и няма стълбища, по които да я сваляте и качвате. Просто ще можете да я премествате от точка А до точка Б без абсолютно никакви усилия. Колелцата ще ви улеснят и в прибирането на барбекюто, в случай че го съхранявате на закрито, а не стои постоянно на открито в двора.

Сгъваемо

Едва ли ще ви изненадаме като ви съобщим, че има и сгъваеми модели градинско барбекю. Те са създадени с идеята да бъдат максимално полезни и удобни на любителите на импровизираните пикници и къмпинга. На пазара ще откриете варианти с различна големина и конструкция. Общото между тях е, че могат да се пренасят по най-лесен и удобен начин в сгънато положение.

Ако не разполагате с просторно дворно място, едно сгъващо се барбекю ще ви бъде супер полезно. Дори да го изнасяте единствено в градинката пред блока, пак ще можете да се изявите като горд притежател на едно уникално приспособление за печене и да покажете, че сте истински майстор на скарата.

Сгъваемите барбекюта, особено малките модели, се транспортират лесно до местата за лагерувате. Ако планирате този път да прекарате лятната си ваканция на къмпинг с приятели, обезателно се снабдете с въпросния вариант на барбекюто. Вкъщи също ще му намерите удачно приложение, а и няма да се чудите къде и как да го съхранявате.

С вентилация

Доколкото е възможно да изтъкнем недостатък на градинското барбекю на дървени въглища, то това е димът, който винаги съпътства живия огън. И за този проблем е помислено. Днес се предлагат скари, оборудвани с вентилатор. Вградената вентилационна система елиминира задушливите газове, а същевременно осигурява и прецизен контрол над температурата, така че всеки вид месо да се обработи по правилния начин.

Ако нямате двор с просторна градина и кът за отдих, не унивайте. Дори на балкона на собствения си апартамент можете да печете любимите месни деликатеси на дървени въглища, вместо на ток. Съседите, а и вие самите няма да се оплаквате от пушека. Вентилаторите на тези скари се захранват от презаредими батерии, което позволяват да се използват без проблем сред природата.

Най-интересното този месец