5 причини да имате градина на покрива си

Една идея при ремонт на покриви, за да си осигурите редица ползи за къщата и околната среда

Градина на покрива е едно сравнително нестандартно решение за българите, но мнозина от собствениците на къщи вече не се страхуват да експериментират. Ако ремонтът вече е планиран, може да обмислите тази функционална идея, която ще ви осигури редица ползи и предимства.

Ето някои от тях:
Дълготрайност и устойчивост

Създаването на зелен покрив гарантира продължителна употреба и устойчивост на самата конструкция. Основата е защитена от влиянията на атмосферните условия, както и от резките температурни промени. Опасността от механични увреждания е сведена до минимум. Водата и влагата ще стоят далеч от имота ви.

Допълнително свободно пространство

Ясно е, че ако имате мини парк над площта със стаите, вие ще използвате мястото за релакс и приятни сбирки с приятели. За обитателите на всяка сграда, дори това да е скромна жилищна кооперация, зеленият покрив се явява изключителна екстра. Социалните контакти ще бъдат стимулирани по различни начини според предпочитанията ви. Сближаването със съседите е по-реално от всякога, децата ще бъдат особено доволни, а ако сте самостоятелни – всеки уикенд ще прекарвате там със семейството си.

Шумоизолация

Шумът е доста неприятен в големите градове, а еко решението на покрива, ще го намали с няколко децибела. Ако домът ви е в близост до натоварена магистрала, летище или промишлен завод, определено ще го оцените и ще останете доволни от резултатите.

Принос за биологичното разнообразие

Ако сте ценители на природата, това е още един довод в полза на този модел покриви. Пеперудите и насекомите ще намират пристан при вас, а и ще оцеляват в рамките на града. Може да си направите и къщичка за птици, от което впечатлени ще бъдат и децата, а и ще се учат как да се грижат за тях.

По-малко замърсяване

Растителността се явява като филтър за праховите частици във въздуха, които се носят след обилни валежи, както и спрямо нивата на смога. Ефектът е по-малко замърсяване и по-чист въздух, колкото и пренебрежими да са на пръв поглед процентите в глобален план.

Оскъпяване на имота

Ако един ден ви осени намерението да продадете имота си, покривът ще вдигне значително стойността му. Всеки брокер би потвърдил това, стига да е изработен професионално и да носи изброените ползи, а не негативи за собствеността ви. Държавната политика на някои страни дори подкрепя финансово изграждането на подобни кътчета със зеленина и облекчава първоначалната инвестиция в тях.

Най-интересното този месец