Защо да инсталираме гаражни врати тип летящо крило, а не ролетни

гаражни врати тип летящо крило
При изборът и инсталирането на гаражна врата, всеки потребител се ръководи от няколко основни принципа. Тя трябва да е устойчива на всякакви въздействия, да се движи чрез меко плавно задвижване и стопиране, да осигурява шумо- и термоизолация на помещението и разбира се, да е с приятен външен вид. Всички видове гаражни врати на магазина euromatica.bg са проектирани според тези изисквания, а различните модели се конкурират помежду си именно чрез такива основни параметри.

Входните портали към гараж са разнообразни като конструкция. Различията са концентрирани в материала и начина на задвижване. Дървесината е широко популярна, но е податлива на загниване и механични удари, които не дават особено оптимистични прогнози за дълготрайна експлоатация. Дървените портали изглеждат масивни и красиви, но се разрушават лесно. На тяхно място дойде стоманата, която също е със силно изразени изолационни свойства, непробиваема на механични удари и с изразена влагоустойчивост.

“Летящо крило” срещу ролетка


Гаражната врата обикновено се отваря в посока към тавана на гаража. Затова и задвижващият механизъм се монтира над входа на помещението с различна позиция. При високотехнологичните гаражни врати тип летящо крило, пружинните механизми за управление са вградени в странични рамки.

Сама по себе си, структурата не означава по-голяма мобилност или скорост на отваряне. Тези врати обаче се отварят абсолютно безшумно, с мек старт и финиш, и се прибират плавно към таванната зона на гаража, без никакъв риск от усукване.

Ролетните врати, за разлика от споменатите модели, са със средна степен на шумоизолация, която е предопределена от строежът на вратата. Тя е изградена от многобройни обединени хоризонтални ламели, които се плъзгат с помощта на таванно вградената кутия. Обратно – другия тип портал е напълно безшумна еднопрофилна плоскост, която първо се придвижва напред, преди да се прибере окончателно към областта на тавана.

Двигателният лост, вграден в страничната рамка, наречена блок каса, действа чрез многобройни заварени пружини и пластмасови ролки, което предопределя и липсата на шум от повдигане на профила. Единственият недостатък в посочената конструкция е неустойчивостта и лесното й износване. Скъсването на пружина или изтъркването на колелцата обаче лесно се възстановяват в кратък срок.

Движението е бавно и изключва риск от неволен удар на преминаващи хора или превозни средства. Единственото условие е малко пространство пред гаражът, заради характерната конструкция. Ролетната врата се навива в посока нагоре и е подходяща за по-тесни пространства, но към този плюс тя добавя няколко недостатъка в сравнение с предишният вид.

Ролетката затруднява остъкляването и монтирането на вентилационни отвори в профила, което е напълно възможно за плоскостите-крила. Освен това, те далеч не предоставят толкова висока взломоустойчивост, както другият тип портал. Последните разполагат с многоточково заключване, което предотвратява всяка възможност от проникване на нежелани посетители.

Освен това, маховите врати са продукт на висококачествени неръждаеми метални сплави. Те са гаранция за устойчивост, защита и дългосрочна експлоатация, а напоследък се изработват в изключително елегантен дизайн, прекрасно имитиращ естествена дървесина. Възможността от поръчка на индивидуално зададен размер ги прави още по-желани за входната зона на гараж. Цените зависят от избраният производител и материалите на вратата.

Най-интересното този месец