Предверието – визитката на всеки дом

Антре, коридор или просто предверие – това е част от дома, която често незаслужено пренебрегваме. Залисани в обзавеждането на стаите, в които прекарваме по-дълго време, често забравяме, че антрето е визитката на нашия дом, спрямо която всеки застанал пред отворената ни входна врата ще съди за интериора в цялото жилище и за нас самите, като негови обитатели.

Антрето рядко ни позволява да развихрим фантазията си и да приложим на практика най-смелите интериорни решения. Площта на предверията в панелните апартаменти, както знаем е минимална, а в тези, в които има голям вграден гардероб – дори още по-малка. Това, разбира се не е оправдание за неугледното, скучно или претрупано антре. Дори с минимални средства и усилия можем да създадем приятно предверие, което ще създаде приятно впечатление не само на нашите гости, но и на куриера, съседа, домоуправителя и на органите на реда, ако по някакъв повод застанат пред вратата ни.

Да съчетаем практичното с красивото

Едно стилно портманто е много по-добър вариант от отделни закачалка, шкаф за обувки, поставка за чадъри и огледало. Избирайки този вид мебел, е особено важно да заложите на модел с огледало, особено ако помещението е твърде оскъдно откъм площ. Огледалото създава оптическата илюзия за по-голямо пространство, а освен това, винаги ще имате последен поглед върху визията си преди да напуснете пределите на своята крепост.

Цветът на портмантото има специална функция, поради което той трябва да се избира не по вкус, а спрямо нуждите на предверието. По-светлите тонове добавят простор, докато по-тъмните контрастират чудесно със светлите стени и придават дълбочина в скучния коридор. От практична гледна точка, малкото портманто е по-приемливо, но за едно по-голямо семейство, то ще бъде крайно нефункционално. Изберете модел с разчупен дизайн и достатъчен брой закачалки, отделения за обувки, чекмеджета и етажерки.

Не забравяйте декорациите

Дребните декоративни орнаменти са детайлите, които придават прелест на всяко предверие. Дори в най-тесния коридор може да се намери място за кокетна декоративна масичка, върху която свеж букет с цветя или пищно саксийно растение ще стои прекрасно. Осветлението е фактор от огромно значение за предверието. То трябва да бъде достатъчно силно, за да изглежда помещението просторно и за да бъде функционално, но имайте предвид, че дори най-изящният полилей е по-малко удачен от няколко красиви стенни аплика.

Най-интересното този месец