Как се става ключар

майстор ключар
Тайната на добрите ключари се крие в техния самороден талант

И да станеш ключар се иска талант! При някои той се предава по наследство, а при други те поставят началото на поколение от ключари. Както казват старите майстори, ако ти е писано, ще поемеш по трънливия път на занаятчиите.

В миналото за тази професия се е изисквало основно сръчност, нюх и търговски умения. Днес електрониката е навлязла във всяка сфера от живота, а ключарството не прави изключение. Ето защо съвременните експерти трябва да са запознати с всяка механична система, да владеят тънкостите на занаята, да следят актуалните промени и новите модели, да консултират коректно своите клиенти, които бдят над сигурността на дома и колата си. Традицията повелява да се организират специализирани курсове, на които кандидат-ключарят се обучава и просвещава в дейността, а след като защити дипломата си пред комисия, получава съответния сертификат.

Съюзът на ключарите у нас обединява ангажираните в тази област, като в повечето случаи всеки от тях си е профилиран в конкретно занимание – един е навътре с автоключалките, друг с касите и бравите. От съсловната организация препоръчват винаги да посещаваме ателиета, където на видно място е поставено свидетелството за завършен курс. Начинаещите ключари биха искали да знаят и каква е цената му – тя се движи в рамките на 200-400 лева, а продължителността му е около седмица. Впоследствие курсистите могат да се заемат и с повишаване на квалификацията си, което ще ми отнеме още няколко дни. Понякога се правят и индивидуални обучения, но обикновено курсовете се назначават два пъти в годината.

Малко история
Ключарството преживява своя бум след откриването на сейфовата брава през 1778 година. Робърт Барън създава благоприятна среда за своите последователи в лицето на Андрюс, Парънс, Чъб. Яростната конкуренция между тях води до значим прогрес в заключващите технологии, до изобретяването на нови брави и механизми.

Гилдии на ключарите е имало още в Средновековието. През 19 век в Америка възможностите за развитие на ключарския занаят ставали все по-големи. Майсторите по това време били известни със своето въображение и с причудливите си идеи за предпазване от крадците. Така се ражда шифровото заключване. Джеймс Саргент пръв сбъдва мечтата на ключарите със своя прототип, като използва три часовника. Достъпът до трезора ставал единствено с комбинация, която трябвало да бъде въведена в определен ден и час.

Първата машина за дублиране на ключове е дело на Хенри Гусман в началото на 20 век. От този период нататък изработването на ключове, поставянето на ключалки и отключванията се превръщат в истински бизнес.

Най-интересното този месец