Завръщането на ламперията и паркета с подредба „рибена кост“

Ламперията и подредбата тип „рибена кост“ са сред тенденциите, които отново се връщат на мода. Те създават усещане за домашен уют и стилен интериорен дизайн, в който всеки човек може да се чувства комфортно.

Днес интериорните дизайнери залагат все по-често на лампериите, от фурнировани плоскоти, естествено дърво или боядисан МДФ, в различни цветове. Това ги превръща отново в хит. На практика те могат да се поставят във всяко едно помещения в частен или обществен интериор.

С помощта на интериорния дизайнер на Моми Студио, Антония Саранеделчева ще ви разкажем за триумфалното завръщане на тези два елемента от интериора, които бяха позабравени и дори отхвърлени.

Комбинация между модерния стил и ламперия с ретро дизайн.

Само един поглед към интериор, в който са умело съчетани модерния стил и декоративната ламперия е достатъчен, за да изпитате веднага успокояващо чувство. Дървото е естествен елемент, който създава уютна атмосфера, а модерните аксесоари допълнително подсилват това усещане.

дизайн с дървена ламперия


Запазете ламперията и я пребоядисайте

Ако живеете в по-стар апартамент, в който вече има ламперия не е нужно да я махате. Тя отново е на мода, за това я обновете. За целта можете да използвате и боя. Ако вашата ламперия е от естествени материали като бук, дъб, бреза, явор или секвоя можете просто да ги изшлайфате за да се обнови дървото.

Нова посока за дървените ламперии в интериорния дизайн

Ако масивните дървени мебели и външния вид на дърво са ви на сърце то както вече казахме комбинацията им с модерния стил е изключително добра. Заложете на неутрални цветове, изчистени линии и геометрични форми. По този начин не само ще преобразите интериорния дизайн на пространството, но ще създадете и елегантна фокусна точка в стаята с помощта на ламперията.

Направете си ламперия произведение на изкуството

С помощта на ламперията можете да създавате и 3D ефект на стената.
дървена ламперия

3d ламперия

Паркет с подреждане „рибена кост“

Освен дървената ламперия по стените, реденето на паркета в рибена кост е друга тенденция, която също се възражда отново. Всъщност това е една от най-модерните дизайни в днешната модерна епоха. Интересът и дори бихме казали любовта към реденето на паркета в рибена кост се разраства изключително много и това се дължи на неговата универсалност. В миналото подобни стари модели е можело да се видят само в богатите имения.

Днес този стил на редене перфектно се вписва в модерния интериорен дизайн като го прави стилен и непреходен. Самото име „Рибена кост“ подсказва, че плоскостите паркет ще се редят в модел подобен на рибена кост, като те ще се поставят под ъгъл 90 градуса. По този начин краят на едната плоскост е начало за другата.

Това подреждане е актулано, както само от дървесни паркетини, така и в комбинацията и редуване на дърво с гранитогресни плочки.  

рибена кост

паркет и гранитогрес

комбинация паркет с гранитогрес


Поставете ламперия или паркет на тавана

Едно чудесно дизайнерско решение е поставянето на ламперия не само на стената, но и на тавана. По този начин не само се създава красив и стилен интериорен дизайн, но и нужния уют за това пространство. Боядисването на стените със светъл цвят и контраста и топлината на дървото „отварят“ стаята правейки я по-просторна.

Най-интересното този месец