Как да поставите нова картина с дюбели и винтове

дюбели
Искате да поставите нова картина, но не искате да я закачате с пирон, а с дюбел. Но знаете ли как да го поставите в стената?

Първо е важно да знаете, че се предлага голямо разнообразие от дюбели, които са предназначени за различни видове стени. За да изберете подходящите крепежни елементи е желателно да знаете каква е вашата стена. Двата най-разпространени вида са:

Мазилка: Обикновено това са дървени или бетонни стени, които са били шпакловани и измазани стени с мазилки. Това е често срещана практика в много стари жилища. За тях ще трябва да използвате метални дюбели, които са подходящи за бетон.

Гипсокартон: Това са стени, при които има поставена гипсокартонена изолация, която е прихванаха с винтове към стената. Подобни стени са присъщи за къщите построени след 1970 година. Подходящи за монтаж в тези стени са пластмасовите дюбели.

И така ето от какво ще имате нужда:

· дюбели

· винтове

· бормашина

· гумен чук

· молив

След като знаете разликата между двата най-често срещани видове стени можете определите къде и на коя стена точно искате поставите вашата нова картина. Маркирайте с молив мястото, където искате бъде поставен дюбела заедно с винта. Ако ще поставяте картината на повече от един дюбел внимателни измерете разстоянието межди тях и внимавайте те да са в една права, за да не провисва и вашата картина на ляво или на дясно.

Задължително, преди да преминете към поставянето на дюбела и винта да се уверите отново, че разполагате с правилния размер винт, който е достатъчно дълъг, че да премине през мазилката и да се забие в носещата стена. Освен това винта трябва да пасва и на дюбела, като влиза без проблемно в него, без да има голям луфт или да е прекалено тесен. Освен това винта не трябва да бъде по-дълъг от дюбела. Но всичко това ще ви бъде обяснено още в магазина от продавач-консултанта, както и ще ви бъдат предложение най-добрите и здрави комбинации от дюбел и винт.

С помощта на свредло малко по-малко от затворения край на дюбела пробийте дупка в центъра на мястото, където желаете да поставите картината. Дупката трябва да бъде толкова дълбока колкото е самия дюбел. След като сте направили отвора поставете пластмасовия дюбел в него, ако ви е трудно да натиснете в пръсти използвайте гумен чук, с който леко да почукнете края на дюбела, за да влезе плътно целият в дупката, така че главата му да се изравни със стената. След това вземете винта и започнете да го навивате, но не забравяйте да оставите малка част от него на вън, за да може именно на тази издадена част да закачите картината.

Съвет:

При добавяне на дюбел в сухо строителство е желателно бавно и внимателно да завиете дюбела, без да кривите, за да не направите по-широка отколкото трябва дупката.

Внимавайте къде точно пробивате. Уверете се, че не сте близо да електрически кабели, водосточни тръби или други тръби, който ако спукате може да стане голям проблем.

Ако все още не сте избрали подходящите за вас дюбели с нужната здравина и качество, разгледайте каталога на ИТТ България ЕООД на http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/дюбели, където ще откриете голямо разнообразие от видове с гаранция за качество от доказани производители.

Най-интересното този месец