5 фактора при избора на вътрешни интериорни врати

интериорни врати
Стигайки до момента, в който полагаме финалните щрихи от обзавеждането на своя нов дом, обикновено се сблъскваме с един доста специфичен проблем – избора на вътрешни интериорни врати. Истината е, че като редови потребители, ние знаем много малко за вратите. Обикновено познанията ни се простират до тяхната визия и лекота на отваряне/затваряне, но тези характеристики се обуславят от няколко съществени фактора, на които трябва да обърнем специално внимание, когато купуваме или поръчваме изработка на врати.

В настоящия материал ще разгледаме 5 от най-важните фактори, въз основа на които правилният избор на вратите е гарантиран. Повечето продавачи и производители насочват клиентите към важните показатели, за да помогнат да се избере подходящият модел, но ако не ви се открие такава възможност, ето на какво трябва да държите:

1. Размер на зидарския отвор

Посочваме този фактор като първостепенен, тъй като от него зависи дали ще закупите готова интериорна врата или ще се наложи тя да бъде изработена по ваши индивидуални размери. Във втория случай вратата ще се оскъпи, но в какъв размер, зависи от използваните материали, допълнителни характеристики на модела и броя на вратите, разбира се.

И в двата случая е необходимо размерите да се снемат едва след пълното завършване на строителните (ремонтни дейности), като са положени подови настилки, мазилки, облицовки и други архитектурни елементи, които могат да окажат влияние на размера на зидарския отвор за вратата.

2. Местоположение на вратата

Голямо значение при избора на вратата има видът на помещението, което ще бъде затваряно от нея. Трябва да се вземат предвид наличните условия – степен на влажност, начин на отопление в жилището, нужда от уединение и т.н. Вратите за баня и другите помещение с по-висока влажност трябва да имат добра влаго устойчивост. Изделията от pvc и алуминий са най-предпочитани, поради високите им показатели в това отношение. В останалите жилищни стаи могат да се монтират вътрешни интериорни врати от масив или MDF/HDF плоскости.

3. Топло и шумоизолация

При избора на интериорни врати, болшинството купувачи отделят внимание предимно на визията и цената на изделията. Техните свойства по отношение на топло и звукоизолация са не по-малко важни, обаче. Тези характеристики се формират от пълнежа на крилото, което може да бъде изпълнено от нагънат картон тип пчелна пита или от перфорирани пдч плочи с ниска плътност. Вторият вариант е с по-висока звукоизолираща способност, макар и малко по-тежък. Топлоизолацията се осигурява с подходящите PVC или гумени уплътнения между касата и крилото.

4. Избор на лява/дясна врата

Този въпрос със сигурност ще ви бъде зададен от търговеца/производител на врати, затова е добре предварително да знаете какъв модел врата – лява или дясна ще бъде удачен за всяко отделно помещение. Посоката се избира спрямо разположението на пантите, когато застанете от страната, по която ще се движи крилото. Ляво разположените панти обуславят модела като ляв и съответно, когато пантите са от дясно, то вратата също е дясна. Съобразете този показател с вътрешното обзавеждане на всяка стая.

5. Интериорна съвместимост

Съществува правило, че цветът на вратата трябва да контрастира с този на стените в помещението. Бели стени и врата в бял цвят не е удачно интериорно решение. Пазарът предлага огромно разнообразие от цветове, като при избора трябва да се ръководите от свойството на светлите (бели) вътрешни интериорни врати да придават простор на стаята, а на по-тъмните – оптически да правят помещенията по-компактни. Съответствието между цвета на вратата и пода е често срещано решение.

Почистване на домове от Рефлекс М - www.reflex-m.com

Тапети от магазин Дегрец - degrets.bg

Ключар в София - kliuchove.com

ВиК услуги в София - sos-vik.com

Най-интересното този месец