5 важни стъпки при покупка на блиндирана входна врата

блиндирана входна врата
Когато говорим за сигурността на едно жилище, офис и търговско помещение, обикновено се стига и до входната врата. С избора на качествена блиндирана входна врата се осигурява не само защита от нежелано проникване, но се решават и редица досадни проблеми – шумо и топло изолация, дългосрочно използване, лесно отваряне и затваряне и не на последно място – повишаване естетическата стойност на цялата сграда, както и на вътрешните помещения.

Ето 5 важни стъпки, които задължително трябва да следвате при избора на блиндирана врата:


1. Вземане на размери

Предимството на онлайн пазаруването се състои в това, че можеш да разгледаш спокойно и по всяко време целия каталог на която и да е от фирмите, предлагащи продажба или изработка на блиндирани врати. Поръчката също е максимално улеснена, но за целта е нужно да знаете точния размер на отвора, който ще покрие вратата. Много потребители смятат, че това е лесно и вземат смело рулетката без да се замислят каква грешка допускат. По-добре оставете тази задача на професионалистите. Много от фирмите предлагат напълно безплатно посещение за оглед на място и снемане на размери.

2. Избор на заключването

Със сигурност при избора ще се ръководите от визията на моделите, но ако търсите сигурност, определено обърнете специално внимание и на заключващите системи, с които е оборудвана вратата. Една блиндирана входна врата трябва да има поне три независими заключващи системи, които обаче да работят в синхрон, т.е. при нежелано въздействие върху едната ключалка останалите да задействат допълнителни заключващи механизми или алармена инсталация. Допълнителните пасивни шипове ще подсилят заключването, а бронировката на патрона ще го пази от разпробиване.

3. Избор на модел

Макар, че в основата си блиндираните врати са изработени от метал, покритието при различните модели също е различно. Повечето врати са завършени с тънки гладки или дебели триизмерни декоративни панели с дебелина от 4 до 20 мм. Един такъв ламиниран панел може да има отлична декоративна стойност, но това няма да бъде достатъчно да защити вашата врата от неблагоприятни атмосферни влияния. Ако вратата ще затваря входа на сградата, то външната част на крилото и рамката трябва да бъдат устойчиви на UV лъчи, влага и температурни амплитуди. Това ще я съхрани не само визуално, но и функционално.

4. Избор на посока на отваряне

Това е нещото, за което се замисляме най-малко, но то ще влияе на начина, по който използваме вратата и може както да ни улесни, така и да ни коства много излишно похабени нерви. Според мерките за пожаробезопасност е препоръчително вратите да се отварят в посока навън, но от друга страна, този начин на отваряне може да причини и някои неудобства. Ако недоброжелател или скучаещи деца решат да поставят масивен предмет пред вашия вход, то вие няма да можете да отворите крилото. Обмислете добре накъде е по-добре да се отваря вратата, като пресметнете всички възможни рискове и тяхната вероятност.

5. Избор на монтажен екип

Това е изключително важно, затова обмислете много внимателно на кого ще поверите отговорността по монтажа на закупената врата. Освен, че добрият монтаж ще ви гарантира дългосрочна и безпроблемна работа на вратата има и друг много сериозен проблем – сигурността. Важно е да изберете монтажен екип, на когото имате доверие, защото, монтажистите знаят къде се намират скритите заключващи механизми, кои са уязвимите точки на вратата и как тя може да бъде преодоляна от крадците. Тази информация трябва да бъде достъпна само за вас и шепа доверени хора, затова изберете монтажния екип след внимателно и задълбочено проучване.

Най-интересното този месец