Интериорни врати от дървесни плоскости – компромисен вариант или отлично решение?

интериорни врати
При избор на интериорни врати винаги възниква въпросът за цената, а от там и за вида на материала, от който са изработени. Днес пазарът предлага такова разнообразие от възможности, че често изборът става наистина труден. Говорейки за материали, вероятно най-предпочитани са вратите, изработени от дървесни плоскости. Те са и един от най-изгодните като цена варианти, но дали това говори за компромис с качеството или за най-удачното решение, предстои да обсъдим в следващия материал.

Защо дървесни плоскости, а не масивна дървесина?


За много хора вратите от дърво си остават най-доброто интериорно решение. Метал, PVC, стъкло – това са все студени материали, които отнемат от уюта на вътрешните помещения. Вратите от масивна дървесина, от друга страна отдавна се доказаха като непригодни от гледна точка на влаго и износоустойчивост. Някои модели са изключително тежки, което налага и изработка на по-масивна каса и добавяне на допълнителни укрепителни елементи, което, разбира се не предотвратява на 100% увисване на крилото след години. Използването на една дървена врата в помещение с висока влажност е напълно немислимо.

Несъмнено една интериорна врата от дървесни плоскости е най-добрата алтернатива на масивната дървесина. Материали като пдч и мдф са сред най-често използваните за направата на вътрешни врати. Това са вид ламинирани плоскости, които, освен за врати, много често се използват и за изработка на различни мебели.

Това, което отличава mdf и пдч плоскостите от дървото е начинът, по който са обработени. За направата им се използва различна по твърдост дървесина, а технологията включва пресоване с използване на пара под високо налягане или горещо пресоване и слепване със синтетични смоли. И двата материала са с отлична износоустойчивост, като за влажни помещения по-подходящи са мдф фурнирите.

Защо вратите от дървесни плоскости не са компромисен вариант?


Определено интериорните врати от ламинирани плоскости не са компромисен вариант, макар, че доста ниската им цена навежда на това мнение. Те имат отлични характеристики, като например:

· Лесни за обработка;

· Напълно екологично чист материал;

· Високо ниво на плътност;

· Перфектна геометрия на плоскостите, запазваща се много дълго време;

· Висока влагоустойчивост – мдф плоскостите могат да се използват в помещения с до 80% влажност;

· Отлична износоустойчивост;

· Ниска цена.

Това, което прави болшинството интериорни врати от пдч и мдф толкова предпочитани за затваряне на жилищни помещения е високата им естетическа стойност. При този вид плоскости вариациите от цветове и декоративни орнаменти са огромни, като за всеки любител на дървото се предлагат цветови варианти, като: орех, светъл дъб, венге, череша и др., с което възможностите за синхрон с интериора и останалите мебели стават огромни.

Вратите, изработени от ламиниран фурнир се предлагат с различна степен на плътност, което дава възможност за отлична шумо и топлоизолация на отделните помещения. Добрите изработки разполагат с гумени уплътнения, съобразени с цвета на врата, с качествени и красиви брави и обков, като не са рядкост и различните декоративни остъкления.

Най-интересното този месец