Стилът рококо в интериора

Името на стила рококо произлиза от френската дума rocaille, което означава, декоративна черупка. Рококо произхожда от Франция в средата на 18-ти век, като следствие от развитието на бароковия стил. За разлика от барока, стилът рококо е по-лек и има изявено желание за симетрия.

Основните характеристики на стила рококо

Рококо в интериора
Основните характеристики на този стил са елегантност и изтънченост. Той се характеризира още с използване на сюжети от митологията. Особено внимание е отделено на комфорта и уюта.

Цветът в стила рококо

Рококо се отличава с пастелни тонове и нюанси на златния цвят. Най-успешните цветови съчетания при този стил са: синьо и бяло и зелено и розово.

Стая в стил рококо

Стаята по възможност трябва да е симетрична. Насърчава се използването на различни мобилни прегради. По стените ще изглеждат много добре огледала и картини в кръгли и овални рамки. За декориране на стените и таваните широко се използват корнизи като черупки, свитъци или други сложни извити форми. Задължително е да има камина. Прозорците и вратите също могат да бъдат заоблени. Копринени пердета на прозорците с много дипли, украси, панделки и плисета. За пода стига и малък килим.

Мебелите в стил рококо

Лакирани, малки, леки и елегантни мебели са най-подходящи. Широко използвани са удобни столове, фотьойли, дивани и друга мека мебел с наситена дърворезба. Различни изящни шкафове, маси, легла, всичко пасва идеално при стил рококо. Основното изискване за мебелите е да са като изляти и да няма прави линии.

Материалите при стила рококо

Когато решите, че ще ремонтирате в този стил това са вашите материали:
Дърво (липа, орех), паркет, ламинати. Мрамор и теракот. Платнени и копринени тапети. Кристал и бронз. Също така използвайте позлатяване и огледала.

Светлината при рококо

За осветление на помещенията – бронзови или позлатени полилеи и свещници със сложна форма и елегантен дизайн са идеалн, както и кристални полилеи и лампи.

Предимствата на стила рококо

Този стил е предназначен за удобство, комфорт и елегантност. Няма изисквания за обема на пространството и височината на тавана за това е подходящ за всяко съвременно жилище.

Недостатъци на стила рококо

Много скъп интериор. Не е трудно да си намерите необходимите материали и мебелите за този стил, ноструват много пари.

Източник: Всичко за ремонта - remontira.bg

Най-интересното този месец