Съвременни кухни

Кухнята е най-важното помещение в един дом. Тя не се ползва само за приготвяне на храната, но е и основното място за общуване между обитателите на дома. Устройството на съвременните кухни би трябвало да се съобрази с това, че това помещение ще бъде своеобразен център, в който всички се събират спонтанно. Затова когато се прави обзавеждане на кухни, не трябва да се мисли само за удобството при готвене.

Дори и най-малките кухни трябва да имат удобно кътче за сядане на повече от един човек. Това е наложително, защото ако се направят само плотове за подготовка на храна, скоро ще се наложи да се постави и масичка, където домакинята да седне да изпие едно кафе, докато работи.

После ако не е предвидено място за телевизор, ще се наложи да се помисли и за него, защото всички хора обичат докато готвят, да гледат телевизия. В крайна сметка, до жената, която готви и гледа телевизия в кухнята, ще се присъединят и други членове на семейството.

Съвременното обзавеждане за кухни е толкова комбинативно, че е всичко е възможно. Новото строителство предвижда по-широки помещения за кухни, за разлика от това, преди 40 години. Особено в панелните блокове всички кухни са като кутиийки, в които едва се побират необходимите уреди.

Това е, защото навремето е нямало толкова много кухненски уреди. Дори и за тези тесни помещения може да се направят проекти, които да използват всеки сантиметър от ограниченото място.

Преустройството на малките кухни е едно предизвикателство за проектантите, но те вече имат опит и практика в това отношение.

Уреди за вграждане, подвижни плотове и рафтове и шкафове на различни височини, всичко това е част от арсенала, чрез който се оборудват и най-малките кухни. В крайна сметка, трябва да остане място за кухненски ъгъл с масичка, на който да може да сядат удобно по няколко човека. Така това важно за семейството помещение ще изпълнява напълно своето предназначение – да обединява и събира всички на сладки приказки.

Когато помещението е голямо, тогава има много повече възможности. Широките кухни позволяват да се обособи място за кухненските роботи, които иначе стоят прибрани в кутии. За всяка домакиня е неприятно да изважда уреда от кутията, да го сглобява и след употреба да го прибира отново, заради ограниченото пространство.

Освен това, широките кухни позволяват и по-големи мивки, по-удобни плотове и естествено, по-широк кът за сядане. Някои хора, които искат да имат големи кухни, предприемат ремонти в дома си, като преустройват по-широка стая за кухня. За други е достатъчно да оползотворят максимално пространството в малкото помещение чрез прецизно планирано кухненско оборудване.

В каталозите за оборудване на кухни има много красиви и ефектни модели. Дори по-често се държи на външната показност, отколкото на удобството. Това не бива да заблуждава хората, които имат нужда от удобна кухня. Нека кухнята да е красива, но не за сметка на функционалността.

Най-интересното този месец