Цените на термопомпите спрямо други методи за отопление на дома

термопомпа цена
Обмисляли ли сте поставянето на термопомпа у дома? Най-вероятно си задавате някои въпроси относно цените и разходите, които ще имате, ето защо ние ще направим всичко възможно за да ви дадем малко полезна информация.

Ако трябва да направим един анализ и да сравним цени на термопомпи с тези на другите методи за отопление и климатиация, трябва да отбележим, че те заемат едно така да се каже средно положение в сравнение другите решения. Така например, ако сравняваме термопомпите с поставянето на климатик, то определено термопомпата ще ви излезе доста по-скъпо като опция.

Дори и някои от най-скъпите модели климатици, които можете да откриете в търговската мрежа, могат да са два или повече пъти по-евтини като цена в сравнение с термопомпата.

Ако обаче сравните поставянето на термопомпа с инсталирането на VRF система, тогава термопомпата ще ви се види направо без пари в сравнение с поставянето на тази луксозна инсталация.

Разлики в цените между самите термопомпи…


Трябва да се отбележи, че огромни разлики в цените може да има и между самите термопомпи. Така например ако разгледате предложенията на моделите, които работят на принципа въздух-вода, то няма начин да не ви направи впечатление, че те са много по-изгодни от моделите термопомпи вода-вода.

Причината за огромните разлики в цената е, че при моделите вода-вода се изисква ползването на сондажни системи, които съответно са доста скъпи и изключително много завишават стойността на един подобен проект.

В същото време, термопомпите въздух-вода използват така да се каже най-изобилния и неограничен ресурс, с който разполагаме, а именно въздуха. Това може доста лесно да обясни големите разлики в цените.

Разлики в цените в зависимост от мащаба…

Разлика в цените съществува не само между отделните типове термопомпи, но също така и в зависимост от това какви ще са евентуалните размери на един такъв проект.

Съответно, не може да се очаква, че цената ще бъде еднаква ако поставите термопомпа въздух-вода на един средно голям апартамент и ако поставите термопомпа вода-вода за един дори не много голям хотел или по-голяма вила. Това означава, че големи разлики в цените могат да възникнат от площта, която трябва да се климатизира.

Колко струва поставянето на една термопомпа?


Поставянето на една термопомпа от типа въздух-вода за задоволяване на нуждите на една средно голяма къща за четири членно семейство може да струва най-често между 4 и 5 хиляди лева, като цените могат да са и доста по-високи от тези, които сме споменали, но вероятността да са по-ниски на практика почти не съществува.

Струва ли си да се плати цената за поставянето на термопомпа?


Специалистите в областта са абсолютно категорични, че поставянето на термопомпа и инвестирането в такъв тип инсталация абсолютно винаги е добро решение и си заслужава.

Действително, първоначалното изграждане на едно такова съоръжение може и да ви се стори малко или много скъпо в сравнение с много други опции, но това не бива да ви отказва. Специалистите в областта уверяват, че ще сте доволни от инвестицията още при получаването на първата си сметка за ток.

Действително, термопомпите също имат известен разход на електроенергия, но той е незначителен и се изразява главно в това, че е необходимо да се задействат по някакъв начин вентилаторите (в случай на ползване на помпа въздух-вода например).

Този разход обаче не е толкова голям и няма да натовари сметките ви толкова, че да почувствате някакво финансово бреме. Със сигурност това, което ще плащате след инсталирането на термопомпата като електроенергия ще е много по-ниско от онова, което плащате в момента.

Да не споменаваме и това, че ще получите едно много по-високо ниво на комфорт у дома. Вече няма да ви се налага да търпите досадната лятна жега или да преглъщате некомфортния зимен студ. С термопомпа въздух-вода ще можете да постигнете идеалната температура у дома без много усилия.

Има ли разлика в разходите за ток според външната температура?

Да, действително между температурата на околната среда и разходите за електроенергия възникват някои взаимовръзки. Така например, ако температурата на вън е 0 градуса по Целзий вашата термопомпа ще хаби много по-малко енергия за да затопли жилището ви отколкото ако температурата на вън е минус 10 или минус 20 градуса.


При минус 20 градуса термопомпата работи на пълен капацитет и това е най-ниската температура, която тя може да понесе. Освен това и разходите за ток тогава се увеличават. Хубавото е, че температури от този тип на практика никога не се случват в България и като цяло се нещо нетипично за тези географски ширини. 

Най-интересното този месец