Килимът - с какво трябва да се съобразяваме, когато го избираме?

Килимът е част от общата визия на помещението. Когато избираме килим можем да си помогнем със следните неща.

    kilim
  • Важно е да знаем кои цветове ще бъдат подходящи. Имайте предвид мебелите, цвета на стените и паркета или теракота. Важно е да имаме представа и за другите детайли в дома. Такива са например пердетата, декоративните възглавнички и дамаските на дивана или столовете.

  • Определете и бюджет, който да ви ръководи. Цената на един килим зависи от качеството му, производителя, магазина, от който го избираме. Важни са тъканите, защото колкото по-качествени са те, толкова по-скъп е и килима.

  • Освен видимата горна част на килима важна е и основата. Избягвайте лепените килими, защото лепилото изсъхва и се рони. Гумираните килими са подходящи и защото не се пързалят върху паркет.

Друг важен момент е и почистването на килима. Вълнените се поддържат по-трудно, защото мъхчетата, космите и другите боклучета залепват и трудно се отстраняват с прахосмукачка. Това прави почистването на вълнения килим трудно и изморително. Ако имате домашен любимец по-добре избягвайте вълната. От друга стране тя изолира и е подходяща ако искате да имате топъл и мек килим.

Дължината на влъкната е около два сантиметра. Модерните килими с дълъг косъм са много ефектни и красиви. Ако искате да ги поддържате лесно избирайте по-рехавите и несгъстени килими. Те се почистват по-лесно с прахосмукачка, тупат се и се перат. Килимите - тип мокет са най-лесни за поддържане. Те се почистват лесно с прахосмукачка, защото влъкната са по-къси.

Най-интересното този месец