Хидроизолация на основите на една сграда

Хидроизолацията на основи е доста сложен процес, което обяснява защо много малко фирми, които специализират в сферата на хидроизолацията, предлагат тази услуга. Действително, ако разгледате предложенията на българския пазар ще видите хиляди фирми, които предлагат да се погрижат за външната фасада на всяка жилищна сграда или за течащия покрив, но когато става дума за хидроизолация на основи вече нещата са съвсем други. Там са малцина онези, които могат да ви свършат работа, а ако говорим за високо качество, тогава кръгът още повече се стеснява.

Какво всъщност представлява хидроизолацията на основи на сгради?


При съвременното строителство, особено ако съответният предприемач извършва по-високо качество на работата, хидроизолацията на основите се извършва при самото започване на бъдещата сграда и още преди да е издигнат дори и един етаж от нея. Това обаче не винаги се спазва стриктно дори и при съвременното строителство. Резултатът е, че при не малко сгради липсва качествена хидроизолация в основите на конструкцията. И ако при по-новите постройки това често е проблем, то за по-старите положението е още по-плачевно. Такава хидроизолация почти никога не се е поставяла, поне не и според нашите съвременни представи за хидроизолация.

Може ли да се направи хидроизолация на стара сграда?


Дори и ако живеете в кооперация, която е строена в средата на 20-ти век, хидроизолация на основите може да се направи без абсолютно никакъв проблем. Причината е, че моделът, по който се работи, на практика не поставя никакви ограничение в хидроизолирането на основите, независимо от типа строителство. И не само, че е възможно, но това дори е препоръчително, защото старите сгради са изложени на влиянието на околната среда много дълги години и подобна процедура може да удължи живота и благоденствието на цялата сграда с десетилетия.

Защо е важна хидроизолацията на основите?


Ако основите на една сграда не са в добро състояние, това вече не е проблем само за подземно разположените помещения (наример складове, мази, паркинги и други). Това вече се превръща в проблем на цялата жилищна кооперация, офис сграда или обикновена еднофамилна къща (без значение за какво става дума). Ако основите на сградата не са хидроизолирани, те започват да пропускат влага, а в наши дни когато голяма част от населението на България все още живее в стари панели блокове, всички знаем колко пагубно е въздействието на водата върху цялостната конструкция. Мазилката започва да пада, металните арматури корозират, появяват се плесени, мухъл и гъби, които започват да застрашават нашето здраве и създават нездравословна среда на живот.

Как се осъществява хидроизолацията на основите на вече завършена или дори на стара сграда?


На първо място трябва да се разкопаят основите около външната фасада на сградата. Това ще даде достъп на работниците до тази част от външните стени, която остава скрита под нивото на земята. След като това се направи, основите се обработват, измазват, покриват с необходимите хидроизолационни материали. Обикновено най-доброто време да се направи това е лятото, защото тогава времето е най-сухо и топло, а това позволява на майсторите да свършат работата си качествено, както се очаква от тях. След като хидроизолацията на основите приключи, основите отново се зариват под земята и сега вече през тях няма как да проникне дори и капка вода.

Най-интересното този месец