Рустик стил в обзавеждането

Рустик стил
Когато чуем за рустикален интериор, обикновено си представяме къща във френския Прованс или в селата на южна Италия. Рустик стилът в общи линии е един селски или казано иначе фолклорен стил в интериорния дизайн. За този стил няма ограничения в приложението, въпреки че най-подходящ си остава за една селска или извънградска къща.

Рустиката се откроява от другите стилове в архитектурата, най-вече с топлите земни цветове на естествените материали, които се използват. В рустик строителството и обзавеждането се ползват основно дърво, метал и камък.

Стаите в къща в такъв стил са предимно с дървен под (паркет или дървено дюшеме), но каменни или теракотени плочи също се използват, като подова настилка. Някои от стените са покрити с дървена ламперия, докато други помещения в такъв дом биха могли да имат стени, покрити с мозайка от обли речни камъни – такива стени са подходящи за кухнята в съчетание с дървени шкафове, украсени с дърворезба, както и за банята в една рустик къща.

Камина или пещ на дърва е почти задължителен елемент в обзавеждането. Ако камината е само една, то тя обикновено е в трапезарията, където се посрещат гости и помещението, в което домакините вечерят или гледат телевизия, ако тя служи и за всекидневна.


Дървото е основният материал използван в мебелите на една къща в селски стил, но освен него, за цялостната визия помагат и други естествени материали, като кожа, лен, вълна и памук. Много често в декорацията на такъв дом се използват плетени кошове, глинени съдове, както и мебели от ратан.

Най-интересното този месец