Мансардата – интериорно предизвикателство

мансарда
Подпокривното пространство в една къща носи името на своя създател, френският архитект Франсоа Мансард, който през 17-ти век,  поради големия недостиг на жилищна площ е открил как, чрез специални подобрения може да се ползва всяка част от една сграда.

Мансардата е етажът, намиращ се точно под конструкцията на покрива. Тази територия в повечето къщи се е ползвала предимно, като складово помещение за ненужните вещи, а това е неоправдано разхищение на обитаема площ, особено в наши дни.

Тъй, като не е разделена със стени, мансардата представлява едно просторно помещение, чиято покривна конструкция прави стените му скосени – факт, който изисква да се подреди по нестандартен начин. Повечето мебели не биха могли да заемат своята обичайна позиция, затова често се налага да се проектират индивидуално за такъв тип жилище.

Можете да обзаведете една мансарда, като скосените части към стените се заемат от меката мебел и помощни масички или етажерки, а с по-високите мебели се раздели общата част на две или повече отделни помещения. Например един по-висок шкаф или гардероб може да служи за преграда между основното помещение и тази част, в която е поставена спалнята, като по този начин тя ще бъде скрита от погледа на посетителите. Така спалнята в тази мансарда ще запази своята тайнствена уединеност. Един стелаж или етажерка също могат да играят ролята на разделителна стена.

Съвременните технологии за изолация позволяват да се намалят максимално неудобствата, причинени от неблагоприятните температури през лятото и зимата. Една термоизолирана мансарда би била чудесно жилище, за някой бохем или човек на изкуството.

Най-интересното този месец