БДС в строителството

празен апартамент
В почти всяка сфера на живота има изисквания за стандарт, които стоката или услугата трябва да покрива. Строителството е сфера, в която стандартът е от особено значение. Какъв е българският държавен стандарт в общи линии?

Според БДС сградата трябва да има завършени фасада и общи части, докато самите апартаменти се предават в следното състояние:

Стените са само на ниво ‘’шпакловка’’, което значи, че те трябва да се измажат, преди да се боядисат или облепят с тапети.

Получавате външна врата и дограма, в зависимост от вида, който сте заплатили.

Подът е на ниво ‘’циментова замазка’’, като в повечето случаи може да се наложи да се направи изравнителна такава, преди да се положи подова настилка по ваш вкус.

Баните са само с изградена ВиК инсталация, което значи, че лепенето на плочки, санитария и цялостен интериор са ваша отговорност и ангажимент.

Електрическата система е изградена напълно, но в жилището няма поставени осветителни тела и контакти. Има само изводи за тях.

Колкото и да е далеч този стандарт от представата  ви за напълно завършено жилище, то ви дава и някои предимства, основното от които е, че вие избирате цялостната визия на дома си, според личният си вкус и бюджетът, който можете да отделите. Друго предимство е, по ниската цена, в сравнение с жилищата в напълно готов вид.

Ако сте инвеститор, който смята да продаде имота в този вид, имате предимството да го държите достатъчно дълго, без да се налага поддръжка, докато пазарът е добър за неговата продажба или се появи купувач.

Най-интересното този месец